Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında duman parçaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak salim, esnek ve yumuşak bir binada olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve derneşik yanmayı sağlayacak yönıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu abuhava kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf nezih yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden binalmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk su TDK sözlüğünün 1955 seneındaki ağırlıksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça mualla miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yerinde purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey esaslı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer esaslı bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız zevk yada tatlılık maatteessüf katiyetle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. yekpare hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime amade beğenmek içindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri ortada içilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde içiliyor kabul edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine bakarak oldukça oranlı ve içilebilir en harika değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan zevk almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir erkek bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir porte bulunduğunu ve asla içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk rutubet ayrımı ortada gidip gelmeden hep aynı rutubet değerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değkârimi purolarına beis verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu olanaklı olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değkârtirmektedir diye soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna vakit ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en yerinde porte bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine gelecek olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek tabii buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız şey yaklaşık 6 ay içinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet tesviye üzerine kurulu bu yöntem sıcaklıktan bağımsız olmadığı için mukannen bir vakit içinde sıcaklarda rutubet geriışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu ezgi bir nemlendirici kullanıyorsanız olanaklı olduğunca ziyade sıcaklık değkârimi sıfır ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet kıymeti sağlamak için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu porte iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek kucakı %70 neme getirmeyi lakinçlarlar. Eğer derdiniz mualla rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o vakit diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki deniz haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in kadimî ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile yanında gene durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en yerinde seçenek olarak önmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tesviye özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en mizaç bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşük hemde mualla rutubet değerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir rutubet kıymeti sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve yekpare puroların aynı nemde ve daha sağlıklı olmasını sağlamaktadır.